Даний проєкт  буде  контролювати та керувати наше Рівненське представництво. Адже він є найамбітнішим та наймасштабнішим проєктом нашої організації.

Ідея нашої ініціативи полягає у відкритті креативного культурного центру.  Тут місцеві жителі та туристи зможуть зустрітися, щоб поринути у культуру та історію регіону.  Це стане цікавим місцем роду тих, хто тут жив і не зміг повернутися, а також привабливим місцем для тих, хто хоче попрацювати над майбутнім регіону, щоб врахувати його полікультурне минуле. 

Місцем для реалізації проєкту було обрано село Зелений Гай, що на кордоні Дубенського та Рівненського районів (Варковицька сільська рада). Раніше у цих місцях проживало багато євреїв, потім словаки та русини, а поруч з ними знаходилися великі чешські колонії.

Рівненська область як частина історичного регіону Волині, багата культурою та історією. Тут раніше поруч з українцями жили поляки, чехи, словаки, німці, євреї та багато інших народностей. Були навіть розташовані, так звані, «колонії», де компактно жили представники тієї чи іншої етнічної групи. На сьогоднішній день дуже мало залишилось від цієї мультикультурності.

В 2019 році Мартін Ройтер, керівник нашого Рівненського представництва, придбав будинок з великою ділянкою в Зеленому Гаї і в рамках проєкту передбачена передача цього будинку та ділянки в довгострокове користування (50 років) нашій організації чи створеному нею соціальному підприємству.

Місце це цікаве тим, що воно безпосередньо знаходиться біля автомагістралі Київ-Львів (М6), що дає більше перспективи для проєктів у сфері гастрономічних, культурних та просвітницьких послуг.

Проєкт потребує великих зусиль та фінансових вкладень: цього літа буде розпочато розробку проєктного плану, комунікаційної стратегії та пошуку перших партнерів та друзів.

В перспективі Зелений Гай стане двигуном для культурного розвитку регіону, де будуть народжуватися багато цікавих локальних ініціатив та міжнародних проєктів.

Цікаво, що атомагістраль М6 входить в європейську мережу Via Regia, як найстаріший та найдовший сухопутний зв’язок між Україною та Західною Європою. Також вона є спадщиною культури при Раді Європи.

TOP