(Мартін Ройтер, директор нашого Рівненського представництва, ще мешкаючи в Ужгороді, придбав будинок в селі Зелений Гай під майбутній проєкт нашої ГО. Там він дізнався, що у 1947 році з Пряшівського краю (Словаччина) в Україну на Волиньмасово переїздили люди, але після розпаду Радянського Союзу багато мешканців знову повернулися до Словаччини.)

Мартін вирішив відвідати село Цигелки, щоб на місці зібрати  інформацію та зрозуміти, що залишилося в північно-східній Словаччині – пам’ять про Волинь та Україну. Село знаходиться в дуже мальовничому місці, має хорошу воду, а за лісом – кордон з Польщею. Це село донедавна вважалося курортом. Поїздка була спонтанна та неофіційна, але досить продуктивна: зустрівся з головою села та з людьми, які жили в Зеленому Гаї, а також з  їх нащадками.

Потім в місті Бардієві відбулася зустріч з активістами ГО “Башта”, які реалізовують масштабні проєкти і базуються в центрі міста в старій вежі, яка є частиною величезної фортифікаційної споруди міста.  В 1986 році історичний центр міста Бардієва був внесений до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.  Під час відвідин кафе ГО “Башта” Мартіна приємно здивувало, що батьки першого випадкового співрозмовника виявилися родом з міста Рівне.

Під час зустрічей з людьми в селі Цигелки та місті Бардієві активно обговорювалося питання про майбутню співпрацю. Нові знайомі мають зацікавленість щодо України, а отже потрібно думати над конкретними проєктами та шляхами їх реалізації. Одна з ідей – проведення на базі Дубенського замку, що на Волині, конференції на тему «Оптація українців Чехословаччини». Також за активної участі нашої організації можливі культурні обміни між селами, містами і регіонами Словаччини та України.

PS: Повернувшись до Ужгорода, Мартін зустрівся з представниками Генерального консульства Словаччини, а також налагодив контакт з Варковицькою сільською радою, до якої входить село Зелений Гай. Наразі готуються меморандуми про співпрацю з усіма новими партнерами, створюється Україно-Словацька робоча група (міжкультурний комітет) для подальшого розвитку даного напрямку.

Наша організація вважає, що цей напрям має дуже великий потенціал для міжкультурних обмінів та багатьох інших проєктів.