Це все про ірландця, який прийшов в сучасну Україну 200 років тому, відчув закоханість у цей регіон – і залишився…

З вересня минулого року ми інтенсивно ведемо переговори з представниками Національного ботанічного саду Ірландії (NBG), оскільки хочемо встановити довгострокові відносини між нами, українськими та ірландськими партнерами.

Загальна ідея цього проекту полягає у встановленні міжнародних зв’язків шляхом просування та відзначення спільної ірлансько-української історії  у  садовому та ландшафтному дизайні. Це стане ключовим інструментом сприяння теперішній та майбутній співпраці між креативною та культурною економікою Ірландії та України.

У центрі уваги цього проекту – ірландський дизайнер ландшафтів Де́ніс Маккле́р (Denis McClair 1762-1853), його особиста історія та захоплююче життя. Він покинув свою Батьківщину Ірландію наприкінці 1790-х, оскільки був запрошений шляхетною родиною Чарторики на роботу в Польщу та нинішню Україну. Деніс приніс перші ідеї сучасного ландшафтного дизайну в сучасну Україну, де створив понад 50 парків. Його незвичайний життєвий та творчий спосіб життя слугує культурним та емоційним фоном проекту.

Цей проект має на меті сформувати бренд McClair як символ спільної української та ірландської ландшафтної спадщини шляхом її дослідження, оцифрування результатів та інтеграції їх у легкодоступну онлайн-платформу. Очікується, що ця платформа збільшить видимість культурного бренду в межах вибраних цільових груп та активізує подальшу ірландсько-українську співпрацю в ландшафтному дизайні та інших суміжних галузях креативної індустрії.

В рамках даного проекту ми плануємо ще багато інших заходів. Насамперед ми хочемо створити ірландсько-українську робочу групу (MCC), щоб обговорити з її активними членами найперспективніші ідеї для співробітництва. Окрім самого проекту McClair (ми сподіваємось отримати фінансування для його реалізації за допомогою грантової програми House of Europe, ми подали заявку), було б чудово організувати молодіжні та культурні обміни, особливо між округом Westmeath та українськими регіонами (Волинь та Поділля), де МакКлер жив і працював. 

Угода про співпрацю з NBG була підписана 4 травня. Це – наша перша  співпраця з Ірландією, чим ми пишаємося цим і радіємо цьому першому успіху. Також ми цінуємо довіру наших ірландських партнерів та їх інтерес до України.